Bio 3:an

Bio 3:an

En Komikers Uppväxt

2D 130 kr

Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan.

Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Juha gör allt i sin makt för att bli en del av gruppen, sviker till och med de enda som varit lojala med honom i alla lägen Jenny och Thomas, men bjuds bara in när de andra vill.

Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. Kväll efter kväll gör han sig redo för att bjuda publiken på de hemska och dråpliga historierna från hans egen uppväxt. En kväll blir han kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.

I rollerna: Johan Rheborg, Jakob Eklund, Fredrik Hallgren, Ulla Skoog, Maria Sid

Jonas Gardells roman EN KOMIKERS UPPVÄXT är en av vår tids mest gripande uppväxtskildringar och har lästs och älskats av flera generationer svenskar. Nu blir Gardells moderna klassiker för första gången långfilm och för regi står en av Sveriges mest intressanta nya filmregissörer, prisade Rojda Sekersöz. Huvudrollen som Juha delas av Johan Rheborg och 14-årige Loke Hellberg. Filmen är uttagen till filmfestivalen i Toronto och har svensk biopremiär 11 oktober.

Jonas Gardell är en av vår tids mest älskade och hyllade författare, dramatiker och artister. Han har under drygt tre decennier gett oss otaliga stora berättelser, utöver En komikers uppväxt kan exempelvis nämnas Torka aldrig tårar utan handskar, Livet är en schlager, De dagar som blommorna blommar och Pensionat Oskar, för vilken han tilldelades en Guldbagge för bästa manus.

Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som ligger till grund för filmatiseringen av dramat om ung vänskap, oförglömliga svek och en förkrossande längtan efter att få vara med. En film där Jonas Gardells två stora signum – humor och svärta – ständigt är närvarande, sida vid sida.

  • 1 timmar 31 minuter
  • Drama
  • Svenskt tal, Svensk text
  • Från 11 år (från 7 år med vuxen)

© 2013 Bio 3:an. Alla rättigheter förbehållna.
Hemsidan drivs i samarbete med Wiseweb

Telefon: 0911–135 71 E-post: kontakt@bio3an.com